Alimentatia are un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii, mai ales acum, in aceasta perioada, in care gerul, vantul si zapada au pus stapanire pe lumea noastra si nu dau semne ca ar vrea sa plece ci, din contra, meteorologii ne anunta ca, in zilele urmatoare, se vor inteti din nou.
Chiar daca in aceasta perioada simtim nevoia sa ne hranim cu alimente mai grase, fructele si legumele care ajuta la functionarea normala a sorganismului nu trebuie sa lipseasca din regimul nostru alimentar, deoarece sunt de un real folos in lupta cu infectiile respiratorii.
Se stie deja ca usturoiul, cunoscut si apreciat inca din antichitate, pentru calitatile sale antiinflamatare, analgezice si antibacteriene, creste imunitatea si se foloseste cu succes la tratarea multor afectiuni ca diabetul sau cancerul de colon, dar si a unor neplaceri, precum diareea. Consumat proaspat, macar o data pe saptamana, sub forma de mujdei sau in mancare gatita, usturoiul da mancarurilor o savoare deosebita si scade colesterolul.
Grepfrutul, extrem de bogat in vitamine si minerale, iintareste sistemul imunitar si ajuta persoanele care sufera de afectiuni ale ficatului si splinei. Deosebit de bogat in vitamina C, fosfor si potasiu, grepfrutul trateaza racelile si ajuta la scaderea febrei. Poate fi consumat ca atare, sub forma de suc, simplu ori in combinatie cu zeama de portocale si lamai, sau preparat cu miere de albine.
De seara, se curata un grepfrut, de preferinta roz, se taie cubulete si se amesteca cu doua linguri de miere de albine, daca este fluida, ori o lingura de miere, daca este cristalizata. Se acopera vasul si se serveste dimineata, in loc de micul dejun sau dupa acesta, daca masa este mai consistenta.
Varza murata, cea preparata in casa, fara conservanti, ar trebui consumata zilnic, atat de persoanele sanatoase, cat si de ce