O persoană din patru s-a temut cel puţin o dată că i se va întâmpla ceva groaznic. Această grijă exagerată este unul dintre efectele societăţii în care trăim, susţin specialiştii.
Vă temeţi că iubitul vă înşală? Sunteţi îngrijorat că la birou cineva vă pune beţe în roate ca să vă ia locul? Vă temeţi de călătoriile cu avionul sau de spaţiile aglomerate gândindu-vă că aţi putea să cădeţi pradă unui atac terorist? Dacă sunteţi tulburat de astfel de gânduri negre, puteţi să vă consolaţi măcar cu ideea că nu sunteţi singur, căci experţii au ajuns la concluzia că trăim în epoca paranoia - bântuiţi de spaime, terorizaţi de pericole mai mult sau mai puţin imaginare. Cel care a tras semnalul de alarmă este psihiatrul britanic Daniel Freeman, potrivit căruia unul din patru oameni este afectat la un moment dat de temeri paranoide.
Frica de tot ce ne-nconjoară
„Paranoia este temerea nefondată sau exagerată că alţii încearcă în mod deliberat să ne facă rău. Ne temem de străini, peste tot sunt camere de supraveghere. Nu îndrăznim să ne lăsăm copiii să se joace afară. Pare că am intrat în era paranoia, iar indicatorii ne arată că situaţia se va agrava şi mai mult", a declarat specialistul britanic, profesor la Universitatea Oxford, într-un interviu acordat presei engleze.
Afecţiunea apare doar episodic în cazul celor mai multor persoane, dar chiar şi aşa cifrele sunt alarmante. Astfel, potrivit unui studiu condus de Daniel Freeman, 40% din cei intervievaţi s-au temut la un moment dat că sunt vorbiţi de rău, iar 20% sunt chinuiţi de gândul că sunt ţinuţi sub observaţie sau urmăriţi la propriu. În fine, 5% se tem că există o vastă conspiraţie menită să-i distrugă.
Stresul şi alcoolul înnebunesc femeile
Potrivit specialiştilor, incidenţa cazurilor de temeri paranoide este cam la acelaşi nivel cu cea a depresiilor. Problema este că, în timp ce despr