Hiperactivitatea şi deficitul de atenţie, alergiile, problemele de tranzit intestinal, obezitatea, chiar colesterolul mărit şi diabetul de tip 2 sunt din ce în ce mai frecvente la copii din cauza alimentaţiei nesănătoase.
Pofticios şi curios, copilul ar mânca orice. Din păcate însă, produsele pentru copii care invadează piaţa în prezent sunt pline de aditivi alimentari. Acestea nu fac altceva decât să îi obişnuiască pe cei mici cu gusturile puternice şi artificiale şi să le pună în pericol sănătatea. De aceea, atitudinea părinţilor - şi în special a mamei - are un rol esenţial în formarea obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor.
În România, studiile arată că părinţii nu supraveghează nutriţia copiilor şi de aceea mulţi ajung să devină obezi. „Copiii şi adolescenţii de astăzi sunt chiar mai bolnavi decât părinţii lor. Dacă până acum se spunea că detoxifierea nu este necesară în rândul copiilor, în prezent, având în vedere multitudinea de substanţe nocive care se regăsesc în alimente, detoxifierea a ajuns să fie o necesitate chiar şi pentru cei mici", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Părinţii, sub asediul reclamelor
Profesorul Mencinicopschi se arată îngrijorat în ceea ce priveşte alimentaţia copiilor din România.
„Cred că în ţara noastră, mediul familial nu este un exemplu bun pentru copii. Cei mici nu au discernământul de a alege ceea ce este sănătos, aşa că sunt la discreţia bunicilor, părinţilor, a reprezentanţilor diverselor instituţii şcolare şi tind să devină dependenţi de alimente sărace în nutrienţi esenţiali. Copiii nu sunt învăţaţi să aibă mese regulate, iar pe cei care refuză să mănânce, părinţii îi stimulează cu tot felul de dulciuri rafinate în loc să le ofere fructele atât de importante pentru organism", declară Mencinicopschi.
Sub asediul reclamelor