În cursul zilei de astăzi am avut consultări cu tate partidele parlamentare în vederea formăriii unui nou guvern. Aş vrea să fac următoarea precizare: încă din luna decembrie am avut discutţii cu premierul Emil Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amânată din motive de interes naţional: în luna decembrie ar fi fost foarte greu să avem o majoritate parlamentară sigură, în luna ianuarie a fost vacanţă parlamentară şi obiectivul a devenit mai apoi misiunea FMI, CE ş Băncii Mondiale. Era extrem de important pentru România să avem această evaluare.
Odată terminată misiunea de evaluare şi emisiunea de bonduri, puteam trece la această operaţiune. Este vorba despre revitaizarea credibilităţii guvernului.
În cursul zilei de astăzi s-au desprins două abordări: partidele din coaliţie au optat pentru menţinerea coaliţiei şi numirea unui nou prim-ministru, şi abordarea PSD, PNL , PC, care au solicitat demisia guvernului, demisia preşedintelui, alegeri anticipate.
Orice instabilitate a României generează dificultăţi în finanţarea statului român, care vizează două aspecte: creditele scandente care trebuie refinanţate şi finanţarea deficitului acestui an.
Mi s-a părut imposibl de acceptat împingerea ţării într-o stare de instabilitate, adică să numesc guverne care ştiu că vor cădea, ca apoi să dizolv parlamentul si să avem apoi alegeri anticipate. De la căderea primului guvern putem avea anticipate în cinci luni. Vă rog să vă imaginaţi România cu un guvern interimar timp de cinci luni, am avea probleme formidabile.
De aceea, opţiunea mea se îndreaptă către instalarea imediată a unui nou guvern. Sper că în această seara coaliţia poate decide calendarul.
În principiu a fost agreată desemnarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu ca prim-ministru desemnat.
Cred că un nou guvern trebuie să marcheze un nou început aşezat pe succesele g