Este adevarat ca, de cele mai multe ori, ne ingrasam deoarece mancam prea mult. Si totusi, alimentatia nu este intotdeauna o explicatie pentru acumularea kilogramelor nedorite. Iata cinci motive la care e posibil sa nu te fi gandit niciodata ca ar putea sa-ti dea peste cap silueta.
Lipsa somnului
Numeroase studii indica faptul ca lipsa somnului poate favoriza surplusul de greutate. Cum se explica acest lucru? Pe de o parte, lipsa somnului mareste cantitatea unui hormon care stimuleaza apetitul, grelina, diminuand nivelul hormonului senzatiei de satietate, leptina. Mai mult, cu cat o persoana sta mai mult timp treaza, cu atat va mari consumul de hrana.
Poluarea
Nu vezi nicio legatura intre poluare si obezitate? Si totusi, exista una. Cauza: poluantii chimici. Acest cocktail de substante chimice la care suntem expuse poate contribui la tulburarea sistemului de reglare a greutatii corporale. Este vorba despre substantele care exercita o actiune hormono-mimetica. Adica anumite molecule au capacitatea de a se substitui hormonilor sexuali. Cercetatorii banuiesc ca acest mecanism poate modifica dezvoltarea celulelor de grasime.
Caldura si aerul conditionat
Fie ca este soare, ca ploua, bate vantul sau ninge, temperatura corporala este intotdeauna 37 de grade Celsius. Circulatia sanguina, respiratia si digestia genereaza caldura care contribuie la pastrarea temperaturii corporale. Cand este foarte frig, organismul trebuie sa produca un surplus pentru a compensa pierderile. Corpul este capabil sa se apere si impotriva caldurii. Armele sale sunt transpiratia, care permite corpului sa se racoreasca sub efectul vaporizarii sudorii, dar si vasodilatatia periferica. Aceste procese fiziologice necesita multa energie. Asadar, si cand e frig, si cand e cald, consumam calorii pentru a pastra temperatura corpului in limite normale. Insa se mai poate v