Membrii grupului de iniţiativă al Proiectului „Cimitirul Eroilor din Chişinău. Recviem sau Renaissance" solicită ajutorul autorităţilor moldoveneşti pentru a salva cimitirul eroilor din sectorul Botanica, distrus de sovietici în care în prezent îşi dau loc de întâlnire boschetarii.
În cimitirul care se află pe colina din preajma Gării, se găsesc rămăşiţele a ceea ce a fost cândva Cimitirul Eroilor din Chişinău. Acesta a fost înfiinţat la răscrucea secolelor XIX-XX şi a fost amenajat şi întreţinut într-o ordine exemplară în perioada interbelică, a cunoscut o atenţie deosebită în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Aici au fost înmormântaţi militari, de diferite naţionalităţi, ce au căzut pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale sau au murit în spitale din cauza rănilor şi bolilor contactate. Conform cutumei, teritoriul cimitirului a fost partajat în parcele naţionale: română, rusă, austriacă, cehoslovacă, franceză, polonă.
CLICK AICI SĂ VEZI GALERIE FOTO!
„Pe parcursul timpului, Cimitirul Eroilor din Chişinău s-a constituit ca o adevărată necropolă internaţională, în care şi-au găsit locul de veşnică odihnă, după unele date necomplete, aproape două mii de militari originari din şase state beligerante - România, Rusia/URSS, Franţa, Austro-Ungaria, Cehoslovacia şi Polonia. Eroii, adică militarii, gradaţi şi negradaţi, identificaţi şi neidentificaţi, au fost îngropaţi în morminte individuale, în cripte şi gropi comune, unii cu însemne distincte la căpătâi, alţii fără o minimă onoare ce o meritau", spun semnatarii scrisorii.
Acest loc a fost devastat în perioada sovietică. După cel de-al Doilea Război Mondial, cimitirul a fost şters de pe faţa pământului. Pe locul fostului cimitir, în anii 1959-1961, a fost construit Institutul şi de Pulmonologie şi Ftiziatrie şi Spitalul de Tuberculoză. Aceste instituţii medicale ridicat