Mario Monti, premierul tehnocrat al Italiei și care încearcă să implementeze reforme de austeritate pentru a-și scoate țara din criză, a propus reglementări europene mult mai dure pentru a liberaliza industriile naționale ale statelor membre în scopul de a încuraja creșterea economică și competiția în cadrul uniunii monetare.
Propunerea, făcută de guvernul Monti către partenerii europeni luna trecută și descrisă public în cadrul interviului acordat de premierul italian ieri, subliniază faptul că austeritatea nu mai este considerată suficientă de către decidenții politici europeni, arată publicația financiară „Wall Street Journal”.
„Europa nu va fi un loc foarte plăcut peste cinci ani dacă nu vom rezolva problema asigurării creșterii economice”, a declarat Monti în cadrul interviului acordat înainte de întâlnirea de joi cu Barak Obama, președintele SUA.
„Trebuie să asigurăm creșterea economică în cadrul uniunii acordului fiscal”, a declarat Monti, referindu-se la „acordul fiscal” semnat de către liderii europeni luna trecută pentru a asigura disciplina bugetară în cadrul zonei euro.
Accelerarea procesului de sancționare
Propunerea lui Monti ar accelera procesul prin care autoritățile europene sancționează statele care violează regulile pieței unice, cadrul care definește libertatea de mișcare a cetățenilor, bunurilor, capitalului și serviciilor.
Monti a ajuns la putere datorită faptului că guvernul anterior, condus de către Silvio Berlusconi, nu era considerat capabil de a implementa măsuri credibile pentru a sprijini economia italiană. Până acum, Monti se bucură de susținerea a aproape întregii clase politice italiene și a electoratului. El a anunțat, totodată, că nu are de gând să ceară un nou mandat odată ce mandatul prezent va lua sfârșit în 2013, fapt care i-a asigurat independența față de sondaje.
Dar