Producătorii de vin organic vor putea să folosească, începând cu recolta din 2012, termenul de “vin bio” pe etichetele lor, conform noilor norme comunitare, după cum a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat.
Până acum nu existau norme sau definiţii la nivelul UE care să aibă ca obiect "vinul bio". Numai strugurii pot fi în prezent certificaţi ca produse organice, singura menţiune permisă fiind cea de "vin obţinut din struguri organic".
Etichetele care vor conţine termenul de "vin bio" vor trebui să poarte logo-ul pentru agricultura organică utilizat în UE, precum şi codul organismului de certificare.
Pentru "vinul produs din struguri organic" existau norme de reglementare, însă acestea nu vizau şi procesul de vinificaţie. Mai exact nu putea fi controlat ceea ce se întâmpla pe parcurs, întregul proces de transformare a strugurilor în vin şi substanţele adăugate ulterior.
Sectorul vinicol rămăsese singurul nereglementat în întregime de normele UE privind agricultura organică.
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, s-a declarat încântat de acordul asupra acestui subiect. "Sunt încântat că am căzut de acord asupra acestui dosar, deoarece este important să stabilim norme armonizate care să garanteze o ştachetă clară pentru consumatorii care sunt din ce în ce mai interesaţi de produsele organice. Mă declar mulţumit că am elaborat o serie de norme care permit o diferenţiere clară între vinul obţinut prin metode convenţionale şi cel obţinut prin metode organice, întocmai ca şi în cazul altor produse agricole. Prin urmare, consumatorii pot fi siguri că 'vinul bio' este produs conform unor norme mai stricte", a afirmat el, citat în comunicatul Comisiei Europene.
Noul regulament stabileşte substanţele premise pentru vinurile organice. De exemplu, acidul sorbic şi desulfitarea n