Acumulările de sloiuri pe Dunăre au blocat un bac în apropierea malului tulcean şi au dus la scufundarea unei nave în Portul Brăila.
Traversarea Dunării cu bacul de la Galaţi către localitatea tulceană I.C.Brătianu a fost sistată, după ce ieri dimineaţă un bac a rămas blocat între sloiuri în apropierea malului tulcean. Autorităţile portuare au trimis un împingător care să intervină pentru eliberarea navei din încleştarea gheţurilor.
Comandantul împingătorului a fost nevoit să cedeze la presiunile câtorva pasageri de la Punctul Trecere Bac Galaţi, mulţi dintre ei locuitori ai comunelor tulcene I.C.Brătianu şi Luncaviţa, care voiau să ajungă acasă şi i-a luat la bord pe propria lor răspundere. Conducerea societăţii Trecere Bac SA Galaţi a hotărât să suspende toate cursele, după ce săptămâna trecută graficul traversărilor fusese redus de la jumătate de oră la o oră, iar de luni mai erau efectuate doar patru curse pe zi.
Suspendarea traversării Dunării ar putea dura foarte multe zile de acum înainte, pentru că sloiurile aveau grosimea de 20 de centimetri şi creşterea procentului de acoperire a suprafeţei fluviului este în continuă creştere, dat fiind că în rada Portului Brăila, suprafaţa fluviului este acoperită de sloiuri în procent de 95%. Au rămas captive pe malul gălăţean al Dunării şi autoutilitare cu produse din carne sau lactate, care trebuiau să ajungă la Constanţa sau la Tulcea.
Au fost suspendate cursele cu bacul şi la Brăila, unde travesările către localităţile tulcene Smârdan şi Măcin şi către Insula Mare a Brăilei se mai fac doar în cazuri de urgenţe medicale. Sloiurile foarte groase sunt periculoase şi pentru navele acostate în porturi.
Marţi dimineaţă, remorcherul „Aurora 2" s-a scufundat la Dana 21 din Portul Hercules din Brăila, după ce gheţurile au produs o spărtură în bordajul navei.
Pentru că nivelul Dunării este î