Noile tehnologii au metamorfozat relaţiile: ne arătăm starea civilă pe reţelele de socializare şi comunicăm mult, dar prost.
„Auzi, tu mai eşti cu cineva?". Nu vă impacientaţi, întrebarea aparţine secolului trecut. În epoca digitală şi, din 2004, în era Facebook, tot ce fac prietenii noştri este public, fiecare dramă trece prin reţelele sociale sau pe statusurile de pe programele de mesagerie instantă, cum ar fi Yahoo! Messenger sau Google Talk.
Tentaţia de a împărţi cu toţi prietenii virtuali tragediile amoroase şi noile cuceriri este mare. Expresia „pics or it didn't happen" (Fotografii sau nu s-a întâmplat - n.r.) a devenit regula de aur a activităţilor povestite online. 38% din cei care intră într-o nouă relaţie îşi schimbă „starea civilă" pe Facebook imediat, după cum arată un studiu al firmei americane de cercetare Lab42.
Cu Facebook, relaţia devine publică potrivit site-ului revistei
„Time", există un număr infinit de lucruri care pot să degenereze pe reţelele sociale. În primul rând, refuzul partenerului de a accepta cererea de schimbare a stării civile cauzează o furtună în realitate. De asemenea, în momentul unei despărţiri, furia iniţială poate duce la momente stupide: unul dintre parteneri se desparte virtual, celălalt nu este de acord, cei doi se împacă şi după două zile starea civilă de pe reţeaua socială se schimbă la loc.
Lucia Danilescu (24 de ani), din Iaşi, are un partener stabil de doi ani. Ea recunoaşte că nu a avut parte de o relaţie liniştită, ci de una împărţită în perioade marcate de separări. „Ne-am despărţit după şase luni. O ceartă urâtă... Ne-a ţinut şase zile şi ne-am împăcat. Am mai avut alte două despărţiri de o zi şi una de o lună. În continuare suntem împreună", spune Lucia. Tânăra vede Facebook-ul ca un câmp de bătălie, locul unde s-a dus cu adevărat războiul pentru relaţia lor.