Nucile sunt fructe oleaginoase deosebit de hranitoare, foarte indicate mai ales in perioada rece a anului. Contin proteine, lipide, glucide si celuloza si sunt bogate in minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Au in compozitie vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten. Au valoarea calorica mare, de 630 de calorii la suta de grame.
Recent, s-a constatat ca nucile, consumate imediat dupa masa, impiedica ingrosarea arterelor, previn bolile de inima si aparitia atacului vascular cerebral.
In caz de anemie, astenie si reumatism
Pentru ca sunt bogate in cupru, nucile sunt recomandate in regimul persoanelor care sufera de anemie, reumatism sau artroze. Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 100 de grame de miez de nuca. Continutul bogat in zinc le recomanda ca tratament adjuvant in astenie, intarzieri de crestere, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta.
Pentru astenici se recomanda urmatoarea reteta energizanta: un pumn de nuci taiate marunt, amestecate cu o lingura de miere, se mesteca indelung, dupa care se bea un pahar de suc de fructe. Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in sesiuni de examene, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu patru linguri de miere de albine poliflora. Amestecul se mananca pe indelete, mestecand indelung fiecare inghititura.
Nucile nu sunt contraindicate hepaticilor, doar ca acestia trebuie sa le consume cu prudenta, in cantitati mici. Diabeticii pot sa consume nuci fara teama, pentru ca acestea sunt sarace in glucide. Nucile contin tanin, care are efect astringent, folositor in tratamentul diareei.
Candva, uleiul de nuca, la fel de bogat in nutrienti benefici organismului ca si fructele din care a fost obtinut, se prepara in gos