Unii pretind ca omul primitiv era vegetarian si asta ii pria. Ei sustin ca o astfel de alimentatie este utila si pentru omul modern, iar clinica Mao Tzedong din China a realizat un studiu detaliat privind beneficiile si dezavantajele de care avem parte in cazul fiecarei vegetale in parte.
Expertii clinicii au stabilit ca hrana zilnica, in cadrul unui regim vegetarian, ar trebui sa fie constituita din 6 parti produse cerealiere, 5 parti alimente bogate in proteine (nuci, legume verzi), 4 parti din alte legume, 2 parti fructe si o parte alimente bogate in grasimi nesaturate.
Netinand seama de un anumit echilibru intre diferitele alimente vegetale se poate produce un dezechiibru in organism, asa cum rezulta din cele de mai jos, expuse de National Geographic:
Deficitul in vitamina B12
Omnivorii primesc aceasta vitamina din lactate, oua si carne. Ea lipseste din multe produse vegetale, desi este necesara organismuui pentru sustinerea metabolica a sistemului central nervos.
Lipsa acestei vitamine produce destule simptome: anemie, slabiciune, furnicaturi in maini si picioare, disconfort. Sursele vegetale care compenseaza lipsa vitaminei B12 sunt indeosebi cerealele ca atare (nedecorticate, eventual incoltite) si drojdia de bere.
Deficitul in fier
Deficitul fierului in organism reprezinta cea mai importanta cauza a anemiilor. In mod obisnuit, fierul este preluat din carne sau organe de vita, de porc, oaie sau vanat.
Lipsa fierului provoaca simptome ca: emaciere (slabiciune), lentoarea dezvoltarii cognitive, frisoane, susceptibilitate crescuta la infectii. Femeile care au o deficienta de fier pot naste prematur, iar copiii lor vor avea o greutate foarte mica.
Dintre vegetalele care contin fier, mentionam: fasolea, lintea, cerealele, spanacul, stafidele, branza tofu, urzic