Faptul ca vinul, mai ales cel rosu, este bun pentru sanatate, este destul de cunoscut, dar putini respecta si recomandarile in ceea ce priveste cantitatile permise pentru obtinerea beneficiilor.
Spre exemplu, un studiu realizat pe parcursul a zece ani a aratat ca vinul, in special cel rosu, ofera beneficii cardiovasculare datorita antioxidantilor numiti flavonoizi pe care ii contine (care sunt prezenti in coaja si semintele strugurilor). Acestia reduc riscul bolilor de inima, avand efecte pozitive asupra colesterolului si reducand riscul de aparitie a cheagurilor.
De asemenea, alte studii au aratat ca vinul rosu poate inhiba cresterea tumorilor in cazul anumitor cancere si poate ajuta la tratarea unor afectiuni ca Parkinson si Alzheimer. Insa, cantitatile consumate ar trebui sa nu fie mai mari de doua portii de vin rosu pe zi pentru barbati si o portie pentru femei - o portie are circa 115 mililitri.
Legat de vin si de bere exista insa si alte aspecte interesante, dar mai putin cunoscute, iar Listverse a scos in evidenta cateva dintre ele.
1. Consumatorii si producatorii de top
Varsta la care oamenii pot sa consume alcool din punct de vedere legal variaza de la o tara la alta si chiar de la un continent la altul. In cea mai mare parte a Europei aceasta limita este stabilita la 16 ani. In Canada este 18, in Asia 20, iar in Statele Unite ale Americii este 21.
Tarile in care se consuma cea mai multa bere pe cap de locuitor sunt Cehia, Irlanda si Germania, iar tarile in care se consuma cel mai mult vin sunt Italia, Franta si Elvetia.
Primele trei locuri in ceea ce priveste producatorii cei mai mari de bere sunt ocupate de China, SUA si Rusia, desi Germania are cele mai multe fabrici de bere din intreaga lume - circa 1.200 (SUA au doar 350). Iar producatorii de top in ceea ce priveste vinul