Primul nanosatelit românesc, GOLIAT, care ar fi trebuit să fie lansat iniţial la 9 februarie, va fi lansat luni, 13 februarie, în intervalul orar 12.00 - 14.30.
GOLIAT se va afla la bordul rachetei Vega, care va decola de la baza Kourou, din Guiana Franceză, într-o misiune coordonată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). „Problema a apărut la centrul spaţial din Guiana Franceză, care este foarte aglomerat cu zboruri comerciale sau guvernamentale. În plus, alături de Vega, inginerii de acolo trebuie să opereze şi lansatoarele Ariane 5 şi Soyuz. Fereastra de zbor alocată pentru Vega s-a deschis pe 26 ianuarie şi se închide în prima jumătate a lui februarie. În aceste condiţii, data de 13 februarie este chiar la limită şi, dacă inginerii nu vor fi gata până atunci, lansarea se va amâna până în primăvară", scrie spacealliance.ro, care urmăreşte cu atenţie misiunea Goliat.
GOLIAT este un cub cu laturi de 10 centimetri şi greutate de un kilogram, conceput şi dezvoltat de către Agenţia Spaţială Română, împreună cu Instititul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007. Misiunea are un caracter educaţional şi experimental, microsatelitul fiind primul trimis vreodată de ţara noastră, scopurile acestuia nefiind prea măreţe, ci pur şi simplu de încercare.
Trei sisteme integrate
Satelitul va îndeplini trei funcţii de cercetare în spaţiu, având integrate sisteme specifice. Astfel, CICLOP este o cameră de observare a Terrei cu o rezoluţie de trei megapixeli. Deşi aceasta pare mică, în spaţiu, camerele performante sunt foarte sensibile, după cum a declarat şeful Agenţiei, Marius Piso, iar o fotografie din spaţiu „călătoreşte" până la centrele de la Măgurele şi Mărişel (Cluj) în aproximativ o săptămână.
Al doilea sistem este Dose-N, un detector de radiaţii nucleare. Acesta are ca obiectiv măsurarea dozei totale de radiaţii în puncte multiple ale orbitei sate