Dramatismul situaţiei din Vrancea a fost o arie interpretată perfect de Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean.
Prefectul Sorin Hornea a pierdut acest meci televizat ore în şir, care a căpătat imediat turnură politică: pentru vieţile a zeci de mii de oameni se băteau un pesedist cu un om al Guvernului, adică Opoziţia cu Puterea.
Bilanţ devastator
Vineri, 10 februarie, la ora 14, Marian Oprişan a umplut ecranele cu un bilanţ tragic, tonul său grav amintind de tsunami-ul devastator din Indonezia, din 2004. 41.000 de oameni în izolare totală, 69 de sate (din 9 comune) rupte de lume, 6 sate fără curent electric, avarii în alte 26 de localităţi, 8 drumuri naţionale blocate, 17 judeţene, 27 de decedaţi care n-au putut fi înmormântaţi, o primărie şi două case arse.
"13% din populaţia judeţului Vrancea se află de 8 zile în izolare, fără hrană, servicii medicale, medicamente şi fără curent electric", încheia Oprişan apoteotic, care invoca un singur lucru: prefectul Sorin Hornea n-a declarat starea de alertă pe care el o solicitase deo săptămână.
Weekend-ul izbăvirii
Vineri, toate televiziunile şiau trimis echipele în Vrancea, odată cu elicopterele ISU, şi s-au convins că Marian Oprişan avea dreptate.
CHEIA
Dacă viscolul s-a oprit marţi, prefectul Sorin Hornea trebuie demis, pentru că s-a intervenit în forţă abia vineri
Sute de case, mii de oameni şi animale erau îngropaţi sub munţi de zăpadă de 4-5 metri înălţime. În aceeaşi după-amiază, după teleconferinţa cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu (MRU), prefectul Hornea a semnat starea de alertă şi operaţiunile de deszăpezire au căpătat altă viteză, devenind mult mai eficiente.
Până ieri seară, când iar a început să ningă, mai rămăseseră sub zăpezi câteva mii de oameni, iar ajutoarele în alimente şi medicamente au sosit din toată ţara, toate instituţiile statu