ÎNSCRIERE ÎN CLASA I. Ca să fie siguri că prind loc pentru copil într-o instituţie prestigioasă, părinţii recurg la gesturi tragi-comice. Şpaga nu mai e o soluţie. Sursa: CODRIN PRISECARU
Schimbarea legii privind înscrierea copiilor în clasa I (valabilă şi pentru clasa pregătitoare) i-a pus pe jar pe directorii de instituţii şi pe părinţi. Noile reguli îi favorizează pe cei care doresc înscrierea la şcoala de circumscripţie şi reduc considerabil şansele celor ce doresc să studieze în unităţi şcolare din afara circumscripţiei.
Directorii de şcoli şi implicit părinţii primesc mesaje contradictorii: ba că şcolilor le va fi alocat un număr de locuri egal sau puţin mai mare decât cel al elevilor din circumscripţie, ba că, dacă au spaţiu şi cadre didactice, şcolile pot organiza clase la capacitate maximă. La sfârşitul lunii, inspectoratele vor comunica numărul de clase alocat fiecărei instituţii.
"Nu vă interesează ce fac eu cu copilul meu!"
"Dacă primim locuri doar în funcţie de numărul copiilor din zonă, suntem terminaţi ca şcoală", constată Gabriel Silvăşanu, directorul Şcolii 280 "Mihail Sebastian", una din cele mai bune din Sectorul 5 al Capitalei.
Directorul se plânge că recensământul elevilor se desfăşoară anevoios, ceea ce face ca cifra elevilor din circumscripţie să fie greu de stabilit. "Oamenii nu deschid uşa, deşi se aude că sunt acasă, ori îi repezesc pe profesori cu «Nu vă interesează ce fac eu cu copilul meu!»".
Pericol pentru cadrele didactice
Gabriel Silvăşanu se teme că, în situaţia în care va primi de la inspectorat clase mai puţine, va fi obligat să renunţe la câţiva profesori. Aceleaşi temeri şi la Şcoala 194 "Marin Sorescu" din Sectorul 4 al Capitalei. Directorul Florica Băluţă spune că totul depinde de numărul de clase pe care le va acorda inspectoratul.
"N