Sârbii din nordul Republicii Kosovo votează în cadrul unui referendum destinat să denunţe concesiile făcute de Belgrad în favoarea acestei foste provincii sârbe majoritar albanofonă, sub presiunea Europei.
Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomic:
Potrivit relatărilor presei belgrădene, referendumul în nordul Kosovei se desfăşoară fără probleme. În Kosovska Mitrovica, Zveciani şi Zubin Potok, unde scrutinul durează două zile, marţi până la prânz au votat 21 procente din alegători. În comuna Leposavic se votează doar miercuri. Petar Tomic: Referendumul care poate decide viitorul Serbiei
Misiunea internaţională din Kosovo şi-a exprimat marţi dimineaţă temerea că referendumul poate stârni reacţia naţionaliştilor albanezi, dar nu a luat nici o măsură suplimentară de protecţie. La fel se comportă şi poliţia kosovară.
Referendumul în patru comune populate cu sârbi este o continuare a acţiunilor din vara trecută, când sârbii au blocat drumurile în nordul Kosovo, înmpiedicând autorităţile albaneze să preia controlul asupra punctelor de trecere spre Serbia. Referendumul de marţi nu este aprobat nici de Priština şi nici de Belgrad. Belgradul îl consideră o acţiune ilegală şi dăunătoare, care nu va schimba nimic. Organizatorii afirmă însă că scopul plebiscitului este de a se respinge categoric recunoaşterea instituţiilor Republicii Kosovo. În percepţia politicienilor sârbi din Kosovo, atâta timp cât autoproclamatul stat nu are definite frontierele şi nu controlează întregul teritoriu, nu poate fi ţară independentă.
Serbia, în drum spre UE
Conducerea Serbiei depune eforturi să îndeplinească condiţiile impuse de Germania pentru a primi în luna martie candidatura la Uniunea Europeană. Negociatorul Serbiei în dialogul dintre Belgrad şi Priština, Borislav Stefanovic, arată că sârbii kosovari, în baza Constituţiei Serbiei, nu au drep