Datorita continutului caloric foarte ridicat, migdalele se recomanda, mai ales, in sezonul rece, deoarece furnizeaza organismului energie.
Specialistii au constatat ca migdalele contin proteine deosebit de valoroase pentru corpul uman, grasimi si acizi grasi esentiali, vitamine - A, B, E, F si minerale precum clor, fier, zinc, magneziu, calciu, in cantitate mult mai mare decat alunele, si toate acestea, insumate, energizeaza, vitaminizeaza si mineralizeaza organismul de aceea aceste fructe se si consuma cu masura.
Vitamina E, un antioxidant deosebit de eficient, este importanta pentru sanatatea parului si a pielii. Hipotensivilor li se recomanda sa consume zilnic migdale, atat cat pot lua intr-o mana, deoarece acestea ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Amestecate cu miere de albine, de preferinta poliflora, migdalele sunt de folos in anemii, insomnii si astm bronsic.
Vitamina A, bine reprezentata, dar si acizi grasi polinesaturati, le recomanda in tratarea unor afectiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul, eczemele uscate, erizipelul, pistrui.
Specialistii recomanda consumarea a cate trei, cinci migdale pe zi si, in conditiile in care aceste fructe sunt mancate regulat, in timp, se va constata imbunatatirea multor functii ale organismului. Cura de migdale se face cu foarte mare rabdare, ca de altfel orice tratament naturist.
Consumate regulat, migdalele mentin inima sanatoasa datorita continutului ridicat de potasiu, magneziu, grasimi mononesaturate si vitamina E. De asemenea, migdalele contribuie la diminuarea colesterolului din sange, dar si la prevenirea diabetului zaharat, din cauza caruia pot sa apara boli de inima.
In medicina traditionala chineza, migdalele sunt recunoscute pentru efectele lor antiinflamatoare, antispasmodice si hidratante.
Iarna, migdalele te feresc de racel