Lower back CT scan / Foto: Glen Teitell / Getty Images/iStockphoto Osteoporoza este o boala periculoasa, cu o evolutie inselatoare, silentioasa si care are ca efect pierderea masei osoase, fragilizarea acestora si cresterea riscului de fractura. Osul este un organ viu, aflat intr-o permanenta transformare, remodelare, prin permanente procese de distructie si reconstructie. Din pacate, dupa 30 de ani, pierderea osoasa devine treptat mai consistenta decat reconstructia, fenomenul devenind dramatic dupa 50 de ani, modificarile hormonale jucand un rol important in acest sens. Odata declansata, nu exista un tratament care sa poate reface pierderile de masa osoasa produse prin osteoporoza. Din fericire, exista tratamente eficiente care pot preveni, dar si incetini sau stopa acest proces. Foarte important, osteoporoza este o maladie care afecteaza atat femeile cat si barbatii, de aceea dupa 60 de ani si barbatii ar trebui sa isi masoare densitatea osoasa si sa urmeze tratamentul necesar.
Exista mai multe clase de medicamente care scad distructia (resorbtia) osoasa si in felul acesta cresc densitatea osoasa: bifosfonati, modulatori selectivi ai receptorilor de estrogeni (SERM), calcitonina. Cei mai eficienti sunt bifosfonatii, care scad riscul de fractura cu peste 50% , acestia putand fi prescrisi atat femeilor cat si barbatilor. Substantele se acumuleaza in oase , unde raman o perioada indelungata, avand un efect prelungit. Cele mai cunoscute forme utilizate sunt: alendronatul sodic, risedronatul, ibandronatul, acidul zoledronic. Ele se administreaza de obicei sub forma de tablete, care se pot lua zilnic, o data sau de doua ori pe saptamana sau o data pe luna.
Exista insa si forme injectabile (intravenos), care se administreaza de obicei o data la trei luni. Tabletele se iau numai dimineata, cu 30 de minute inainte de micul dejun, cu un pahar mare de a