Cand luam un aperitiv la fast food, de obicei, nu ne gandim nici cine si cum l-a nascocit, nici din traditia carui popor se trage si uneori nici macar ce se ascunde intre cele doua felii de paine.
Unii nu stiu nici macar daca felul pe care il servesc a fost recent inventat de un intreprinzator perspicace, daca s-a transmis din mosi stramosi sau daca e simpla improvizatie banala a unui bucatar, pe care nu l-a dus capul la mai mult.
Numele comercial nu spune mare lucru, vreo eticheta, ca pe produsele industrializate, nu exista. Accepti lucrurile asa cum sunt, inghiti si taci. Iar, daca vrei sa stii ceva in plus, citesti cele de mai jos, stranse de Kabanik:
Hot dog
Ideia de a introduce un crenvurst cu mustar intr-o chifla incalzita i-a venit pentru prima oara in 1871, emigrantului Charles Feltman, sosit din Germania in SUA. De ce i-a dat acest nume, care romaneste se traduce prin "caine fierbinte", asta nu stie nimeni.
Tot ce se stie este ca "Hot Dog" s-a raspandit rapid pe toata intinderea SUA, iar emigrantul nu s-a lasat pana nu l-a plasat cu acelasi succes si in Canada. Mai departe, in Europa, a ajuns de la sine.
Hamburger si Cheeseburger
Si aceasta chifla, cu ceva seminte de susan pe fata si cu o umplutura complicata formata din carne de vita, ceapa, sos de rosii si frunze de salata, a adus-o in America tot un emigrant german. Fara branza, este Hamburger, cu branza este Cheeseburger.
Bucatarii s-au zbatut sa faca un Hamburger cat mai reusit, fiecare cu pretul lui. Pretul insa depinde si de locul unde se serveste delicatesa. Cel mai scump Hamburger din lume se poate consuma la cazinourile din Las Vegas, cu pretul de 777 dolari. Cam piperat!
Sandwich
Cohn Montagu, conte de Sandwich (1718-1792), era atat de impatimit jocurilor de noroc incat nu se indepa