La sfârşitul lunii trecute, Yahoo.news a publicat rezultatele unui amplu studiu realizat de cercetători danezi şi care ridică serioase noi semne de întrebare referitoare la „dieta” cu băuturi răcoritoare cu şi fără zahăr.
Un grup de voluntari a fost împărţit în patru echipe, fiecare dintre acestea având misiunea de a consuma acelaşi tip de lichid, vreme de 6 luni, informează Yahoo.news.
Cele patru tipuri de lichide au fost: 1. băutură răcoritoare carbogazoasă cu zahăr; 2. lapte conţinând acelaşi număr de calorii ca şi băuturile răcoritoare carbogazoase cu zahăr; 3. cola light; 4. apă.
După cele 6 luni, masa totală de grăsime corporală a rămas aceeaşi în toate cele patru echipe, dar consumatorii din echipa 1 au acumulat, cu preponderenţă, grăsimi periculoase, precum cele din ficat şi ţesutul osos. De asemenea, colesterolul din organism a crescut cu 11 procente în cazul consumatorilor de băuturi răcoritoare carbogazoase cu zahăr.
Asta, însă, nu este tot. Studiul a arătat că oamenii care consumă cola light se expun la un risc crescut faţă de cei care consumă apă sau lapte pentru a se îmbolnăvi de diabet. În plus, coloranţii şi îndulcitorii din cola light sunt responsabili de hiperactivitate şi de distrugere a celulelor nervoase.
Specialiştii mai avertizează că multe dintre mărcile populare de băuturi răcoritoare carbogazoase cu zahăr conţin o bromură foarte toxică, care provoacă leziuni ale pielii, pierderi de memorie şi alte tulburări.
Nu am publicat rezultatele studiului imediat, ci am vrut să aflăm punctul de vedere al producătorilor acestor băuturi. Ne-am adresat, în scris, companiilor Coca Cola şi Pepsi Cola.
La 17 zile de la solicitarea noastră nu am primit niciun răspuns.
La sfârşitul lunii trecute, Yahoo.news a publicat rezultatele unui amplu studiu realizat de cercetători danezi şi care ridică serioase noi semne de î