Copilul tau nu mai da randament la scoala, are reactii nefiresti, tendinta de izolare si stari contradictorii? Acestea sunt semne clare ca are nevoie de o evaluare psihologica. Scopul evaluarii este acela de a determina cauzele care au generat blocajele in atitudinea copilului sau a adolescentului fata de cei din jur. Psihologul Gabriela Cuntan a explicat de ce este atat de important ca parintii sa ceara ajutorul unui specialist.
Cum se depisteaza blocajele emotionale
Cand ar trebui un parinte sa se gandeasca la o evaluare psihologica a copilului sau a adolescentului? Evaluarea psihologica este, in general, efectuata de catre un psiholog specializat, atunci cand se observa o problema care nu este de origine fiziologica, iar cauza trebuie determinata. Aceasta problema poate fi de natura cognitiva, comportamentala si/sau emotionala, cum sunt comportamentele indezirabile, starile dispozitionale inadecvate, esecul scolar determinat de neatingerea performantelor asteptate. Din punctul de vedere al psihologilor, parintele nu trebuie sa astepte un comportament nedorit al copilului sau pentru a apela la o evaluare psihologica si cu siguranta nu ar trebui sa subapreciem reactiile lui emotionale.
Pot fi necesare mai multe sedinte
O prima evaluare nu poate identifica in mod clar cauza exacta a tulburarii, mai ales daca este o problema emotionala complexa, dar va oferi o serie de indicii care pot ajuta parintele si copilul in alegerea directiei corecte. In unele cazuri, care sunt mai specifice, cum ar fi dislexia sau deficienta de invatare, evaluarea va permite parintelui, profesorilor si altor specialisti alegerea masurilor corecte care trebuie luate pentru a ajuta copilul/ adolescentul sa invete.
Scopul evaluarii este de a determina ceea ce se intampla in viata psihica a copilului/ adolescentului, unde anume exista blocaje care influenteaza modul