Durerile in gat pot anunta o raceala dar pot aparea si din cauza unei alergii, a expunerii la fum, poluare sau ca urmare a suprasolicitarii vocii. Pentru ca vindecarea sa fie mai rapida, trebuie inlaturati, mai intai, factorii care predispun la prelungirea suferintelor: fumatul, aerul uscat, abuzurile alcoolice.
Alimentatia trebuie sa fie bogata in vitamine - A, B, C, D, E si minerale - magneziu, zinc, fier, care sa stimuleze sistemul natural de aparare al organismului. Astfel, suferindului i se recomanda sa consume radacinoase, legume cu frunze verzi, usturoi, ridiche, hrean, mai ales crude, apoi, cereale, citrice, ardei, uleiuri extrase prin presare la rece.
Daca te doare gatul, nu consuma bauturi carbogazoase pentru ca irita si mai tare gatul si prelungesc boala. Apa plata sau apa de izvor sunt cele mai indicate daca sunt baute la temperatura camerei. Ceaiurile trebuie sa fie calde, nu fierbinti, asa cum gresit se procedeaza. Fierbintele irita gatul si mai tare si vindecarea se produce lent.
Durerile de gat pot fi vindicate acasa, apeland la remedii naturale, asa cum faceau si bunicile noastre pe cand noi eram copii.
Inhalatiile cu abur se fac de obicei seara, inainte de culcare, si nu se mai iese din casa pana a doua zi. Se pot folosi plante puternic aromate, in combinatie sau simple: menta, cimbru, busuioc, levantica. Se fierbe o oala cu apa si, cand apa clocoteste, se pun plantele. Se acopera vasul pentru 10, 15 minute apoi, cu capul, acoperit cu un prosop mare sau un cearsaf, se sta aplecat si se inhaleaza aburii emanati. Ar fi ideal daca vasul cu apa fierbinte ar sta pe o sursa de caldura pentru ca aburii sa fie in aceeasi cantitate pe toata durata procedurii.
De un real folos este si gargara, de doua, trei ori pe zi, facuta cu ceai de galbenele in amestec cu sare, lamaie sau bicarbonat de sodiu alim