Studii asupra alimentelor care pot combate cancerul sunt realizate continuu, existand deja dovezi puternice care arata ca unele fructe si legume pot atat sa previna aparitia unor tumori, cat si sa opreasca dezvoltarea lor, desi in unele cazuri cercetatorii nu au descoperit si cum functioneaza alimentele respective.
Caring a scos in evidenta principalele produse alimentare care reduc riscul de cancer sau ajuta in lupta cu boala, daca aceasta s-a instalat deja.
Pentru cei care au fost deja diagnosticati, alimentele trebuie privite ca pe un sprijin in lupta cu cancerul, nu ca pe un inlocuitor pentru terapii clasice precum chimioterapia, iar lista de mai jos nu este exhaustiva.
1. Afine, merisor, zmeura, fructe acai
Culoarea intensa a acestor fructe vine de la fitochimicale care protejeaza de mai multe tipuri de cancer. Spre exemplu, afinele contin compusi despre care s-a descoperit recent ca determina celulele canceroase din ficat sa se autodistruga, iar ingredientul activ din fructele acai distruge celulele canceroase in general.
In plus, alte cercetari au aratat ca celulele cancerului ovarian care erau rezistente la chimoterapie deveneau de sase ori mai sensibile daca erau expuse la un compus din merisor.
2. Ceai verde
Catechina, o substanta din ceai, care a fost printre primele substante din plante studiate pentru proprietatile anti-cancer, este cunoscuta ca avand rolul de a preveni si reduce riscul de recurenta in cazul cancerului de san si nu numai.
Un studiu a relevat ca substanta numita EGCG inhiba cresterea tumorilor de cancer la san, doua cesti cu ceai verde consumate zilnic fiind suficiente pentru a obtine efectele pozitive.
3. Usturoi
Pana in prezent au fost facute mai mult de 30 de studii asupra proprietatilor anti-cancer ale usturoiului, iar c