Cimbrul, de cultura sau din flora spontana, este o planta puternic aromata, folosita inca din antichitate in bucatarie, in cosmetica si pentru tratarea unor boli, dar consacrarea ca medicament a venit in Evul Mediu, cand arabii au inceput sa fabrice uleiuri volatile prin distilare, uleiuri capabile sa vindece molimele care au decimat in nenumarate randuri populatia din acele vremuri.
Astazi, cimbrul nu lipseste din bucataria niciunei gospodine, iar ca remediu natural este folosit in caz de probleme cu digestia, chiar si infectii, dar si pentru afectiuni respiratorii. Este un expectorant natural, care reduce tusea, si este de asemenea recomandat in caz de astm si bronsita. Gargara cu ceai de cimbru este indicata in caz de dureri in gat.
Cimbrul se administreaza sub forma de ceai, tinctura, pulbere sau ulei volatil. Uleiul volatil din cimbru se obtine numai prin procedee industriale si se gaseste de cumparat in magazinele si in farmaciile naturiste. Se foloseste atat intern, cate trei picaturi, dizolvate intr-o lingurita de miere de albine, de doua ori pe zi, in cure de cate 5-14 zile, cat si extern, pentru masaje. Cu uleiul de cimbru se face masaj in caz de paralizie, apoplexie, scleroza in placi, atrofie musculara, reumatism, entorse.
Ceaiul de cimbru se prepara turnand o cana de apa fierninte peste o lingurita de planta uscata si maruntita. Se acopera vasul, se lasa la infuzat 10 - 15 minute, apoi se strecoara si se indulceste cu miere de albine. Ceaiul se bea cald, cu inghitituri mici si rare, in 10 - 15 minute. In caz de bronsita cronica, tuse convulsiva ori tuse productiva, cimbrul are efecte bronhodilatatoare, expectorante si calmante rapide.
Cimbrul si produsele din cimbru, dar mai ales tinctura, se folosesc ca remediu in caz de crampe abdominale, tuse convulsiva, astm bronsic, infectii renale. Tinctura se poate p