Sanatatea, vitalitatea organismului depind, in cea mai mare masura, de alimentele pe care le consumam. Chiar si in postul Pastelui, care la ortodocsi este extrem de restrictiv, organismul are nevoie de alimente energizante si diverse, bogate in vitamine, minerale si fibre alimentare, atat de necesare perioadei de trecere de la iarna la primavara.
Pentru ca pe toata perioada postului sunt interzise cu desavarsire carnea, ouale si lactatele, care constituie hrana de baza in cea mai mare parte a anului, persoanele care vor tine tot postul trebuie sa consume alimente bogate in proteine, carbohidrati, vitamine si minerale, de care este nevoie atat pentru sanatatea organismului, cat si pentru randament in activitatea de zi cu zi.
Fasolea, care prin compozitie, contine fier si proteine, inlatura riscul de astenie si anemie. Atat verde cat si boabe, fasolea poate fi gatita in diverse feluri.
Ciupercile contin multe proteine, asa ca pot inlocui carnea cu succes. Din ciuperci se pot face sarmale sau ardei umpluti, chiftele, tocanita ori se pot adauga la alte mancaruri, supe, ciorbe, pilaf.
In postul Pastelui, care sta sa inceapa, pestele se poate manca de numai doua ori, pe 25 martie, de Buna Vestire, si in ziua de Florii. In cele doua zile de dezlegare la peste sa nu uitam de salata de icre.
Mierea de albine, o inegalabila sursa de energie pentru toate varstele, poate inlocui produsele de patiserie si cofetarie cu care ne-am tot rasfatat pe tot parcursul iernii. Poate fi consumata ca atare, in ceai, cafea si sucuri naturale.
Fructele uscate, precum caisele, prunele, curmalele, smochinele ori stafidele, sunt adevarate bombe energizante. Contin fibre alimentare, minerale si vitamine si potolesc si satisfac nevoia de dulce, care uneori da navala.
Nucile, migdalele, fisticul si alunele sunt satioa