Unui om sanatos nu i se recomanda eliminarea sarii din alimente, ci numai evitarea excesului. Bolnavii sunt adesea in situatia sa elimine sarea cu totul, folosind chiar si painea in varianta "fara sare", ceea ce nu este tocmai placut.
Dar nu toata lumea stie care alimente sunt mai sarate si care mai putin, iar gustul lor nu este totdeauna concludent. Un top al alimentelor sarate, chiar daca nu ofera surprize, merita consultat, noteaza Infoniac.
Mezeluri afumate si conserve din carne
Continutul de sare asigura conservarea carnii din mezeluri. Altfel, s-ar altera. Totusi, omului sanatos medicii nu-i recomanda eliminarea mezelurilor, ci doar precautie: consumarea in cantitati mici (de exemplu, 100 g/zi); decuparea marginilor afumaturii, intrucat cantitatea cea mai mare de sare se afla la suprafata; neasocierea mezelurilor cu alte alimente foarte sarate, la aceeasi masa, intrucat respectivele cantitati de sare se insumeaza.
Peste sarat si conservat
Pestele se sareaza pentru acelasi motiv ca si carnea. In secolele trecute, pestele, daca nu era recent pescuit, se consuma numai sarat. Astazi, este bine sa preferam pestele proaspat, pastrat la gheata. Daca, totusi, suntem nevoiti sa folosim peste conservat in sare, el poate fi desarat in apa, inainte de a fi gatit. O buna desarare se face in 2-3 ape reci, consecutive.
Tocatura de carne prefabricata
Tocaturile prefabricate se vand pentru prepararea in casa a chiftelelor, micilor, parjoalelor, sarmalelor. Compozitia s-ar altera rapid, daca n-ar interveni si sarea. In general, chiftelele sau parjoalele din carne antepreparata sunt mai sarate decat cele pe care le facem singuri in bucatatrie. Solutia? Tocati carnea acasa sau o cumparati gata tocata si adauati-i ingredientele acasa. Este mai sanatos din multe puncte de vedere.
Preambalate: