Curtea Europeana de Justiţie a primit o cerere din partea Comisiei Europene să studieze conţinutul acordului internaţional anti-contrafacere, ACTA şi să vadă dacă acesta respectă legislaţia comunitară.
Comisarul European pentru comerţ, Karel de Gucht, a declarat că a cerut Curţii dacă tratatul respectă libertăţile şi drepturile cetăţenilor, scrie BBC. El a declarat că „am decis astăzi să întrebăm Curtea Europeana de Justiţie şi să clarificăm dacă acordul ACTA şi implementarea sa sunt compatibile cu libertăţile de exprimare şi libertatea internetului".
„Această dezbatere trebuie să se bazeze pe fapte, nu pe dezinformări şi zvonuri care au dominat reţelele sociale şi blogurile în săptămânile recente", a mai spus de Gucht. „ACTA doreşte să ridice standardele globale în privinţa drepturilor de autor şi va proteja joburile care se pierd deoarece produsele sunt contrafăcute. Anual, bunuri de 200 de miliarde de euro se fabrică în lume", a mai spus comisarul.
Şi comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a reacţionat pe tema subiectului, scriind pe contul ei de Twitter că „Pentru mine, blocarea internetului nu este niciodată o opţiune".
ACTA a fost semnat de 22 de state din Europa la sfârşitul lui ianuarie, dar unele dintre ele s-au retras deja din cauza presiunilor apărute după ce internauţii şi societatea civilă au susţinut că acordul ar interfera cu libertăţile cetăţeneşti. De asemenea, Germania şi Danemarca au anulat orice posibilitate de ratificare a acordului până în momentul în care nu va exista o dezbatere publică extinsă.
Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI