\"Coşmarul datoriei greceşti se dezvăluie\" este titlul unui articol publicat de \"Financial Times\", în care citează un raport raport \"strict confidenţial\" realizat de analiştii instituţiilor care formează Troika, cei trei finanţatori externi ai Greciei: Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană, şi Banca Centrală Europeană (BCE), scrie Presseurop. Sursa: Reuters
Raportul, obţinute de Financial Times după ce a fost distribuit săptămâna trecută liderilor din zona euro, este o "analiză pentru viabilitatea datoriei" Greciei, întinsă pe zece pagini.
Raportul arată că, până şi în cel mai optimist scenariu, măsurile de austeritate impuse Atenei implică riscul unei recesiuni atât de profunde încât Grecia nu va mai reuşi să iasă din gaura datoriilor cu ajutorul planului de salvare de 170 miliarde de euro pe trei ani. Cele 136 de miliarde se adaugă celor 34 de miliarde de euro rămase din primul plan de salvare de 110 miliarde de euro.
Condiţii contradictorii în cerinţele Troikăi!
Totodată, raportul face şi un avertisment: două dintre principalele condiţii ale noului plan de salvare pot intra în contradicţie. Astfel, dacă grecii sunt obligaţi să aplice măsuri de austeritate, nivelul datoriei ar putea creşte prin slăbirea drastică a economiei, în timp ce restructurarea datoriei în valoare de 200 de miliarde de euro ar putea împiedica definitiv Grecia să revină pe pieţele financiare, speriindu-i pe viitorii investitori privaţi.
Raportul mai arată că există probabilitatea ca datoria Greciei să scadă mult mai lent decât se spera iniţial, până la numai 160% din producţia economică până în 2020 – cu mult sub obiectivul de 120% stabilit de FMI.
În acest caz, Grecia ar avea nevoie de un plan de salvare de aproximativ 245 de miliarde de euro, cu mult mai mult decât cele 170 de miliarde de euro, în baz