Cele mai vechi urme ale unor elefanti au 7 milioane de ani si au fost gasite in Emiratele Arabe Unite.
Descoperirea este importanta pentru ca ofera informatii si in ceea ce priveste interactiunea din cadrul acestor grupuri, relateaza LiveScience. Urmele preistorice apartin unei turme de 13 indivizi, a declarat Faysal Bibi, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturala din Berlin.
"Este un sit unic, o rara oportunitate (...) de a vedea comportamentul animalelor" prin prisma urmelor fosilizate, care ofera cu totul altfel de informatii decat oasele sau dintii, a mai spus acesta.
Regiunea in care se gaseste situl, numit Mleisa 1, era habitat pentru o mare diversitate de animale, precum elefanti, antilope, girafe, porci, maimute, rozatoare, carnivore mici si mari, struti, testoase, crocodili si pesti. Toate aceste vieti erau sustinute de un rau care trecea prin aceasta regiune, pe atunci impanzita de vegetatie.
Animalele care traiau aici erau de tipul celor care se gaseau in Africa in aceeasi perioada, desi existau similaritati intre acestea si cele din Asia si Europa.
Potentialul acestui sit a fost descoperit abia in urma cu un an, cand a fost cartografiata zona. Urmele gasite acopera o zona ce masoara 5 hectare, cat noua terenuri de fotbal.
In ceea ce-i priveste pe elefantii care au lasat aceste urme, ei erau stramosii celor moderni, insa diferiti de cei pe care ii stim azi. Cel mai probabil erau exemplare din Stegotetrabelodon syrticus, cel mai vechi membru al familiei pachidermelor.
In ceea ce priveste varsta lor, aceasta era diferita, fiind vorba atat de exemplare adulte, cat si de pui. S-au descoperit, de asemenea, si urmele unui mascul solitar, ceea ce sugereaza ca turmele erau organizate asemeni celor care exista astazi, dupa cum se mentioneaza intr-un raport publicat de Biology Letter