Lumea fotbalului din Marea Britanie este atât de homofobă, încât refuză orice jucător homosexual. Subiectul este considerat tabu atât de jucători, cât şi de presa sportivă. Din cauza situaţiei, premierul britanic David Cameron a organizat, ieri, un summit despre discriminările în fotbal.
După eveniment, Jeremy Hunt, oficial în Ministerul Culturii, a declarat că "este probabil ca homosexualii să nu dorească să fie fotbalişti pentru că sunt intimidaţi".
Cert este că, în acest moment, niciunul dintre cei 563 de fotbalişti din Premier League nu a recunoscut public că este gay.
Pentru a pune capăt discriminării, Asociaţia de Fotbal din Anglia (FA), membră a UEFA, a primit la dispoziţie două luni pentru a rezolva această problemă.
Valoarea de piaţă vs recunoaşterea homosexualităţii
Peter Clayto, cel care conduce divizia "Homofobie în fotbal", în cadrul FA, a precizat, recent, că aproape toate cluburile îi descurajează pe fotbalişti să-şi recunoască public orientarea sexuală, întrucât le-ar putea afecta valoarea în contractele de transfer.
În Marea Britanie, homosexualitatea a fost legalizată în 1967, iar societatea a dovedit o atitudine liberală faţă de orientarea sexuală a indivizilor. Cu toate acestea, lumea fotbalului şi-a menţinut poziţia homofobă, respingând sportivii homosexuali. "Fotbalul rămâne o lume rea şi perversă. Până şi Scotland Yard-ul sau Forţele Regale Britanice şi-au dat acordul ca homosexualii să intre în rândurile lor. Pe când şi Premier League?", ridica problema, în 2008, ziarul "Daily Mail".
În articolul respectiv, jucătorul de fotbal Paul Elliot dezvăluia că cel puţin 12 dintre jucătorii din Premier League erau homosexuali. Întrebat de jurnalişti de ce nu îşi asumă identitatea sexuală, Elliot a precizat că "dacă nu o fac ei, nu văd de ce aş face-o eu."
Până şi fanii s-au dec