În zece minute, un psiholog le spune părinţilor dacă cel mic e pregătit pentru şcoală sau mai are de stat un an la grădiniţă. Testul are 20/ 25 de întrebări. Sursa: SHUTTERSTOCK
Părinţii care vor să-şi înscrie copiii în clasa I ori în cea pregătitoare, chiar dacă cei mici nu au împlinit vârsta prevăzută de lege, au dreptul să facă acest lucru. Cu o singură condiţie: ca cei mici să treacă un test de evaluare psihosomatică.
Pentru a primi undă verde pentru clasa I ori cea pregătitoare, micuţii trebuie să răspundă corect la cel puţin 75% din întrebări.
Doar cu acceptul părintelui
Aura Stănculescu, psiholog şi director al Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (instituţie care organizează evaluările), precizează că prin testare se verifică următoarele aspecte: cognitiv, socio-afectiv, motor şi verbal.
Celor mici li se cere să numere, să recunoască anumite culori, să spună anotimpurile, etc. Întrebările nu sunt standard, psihologul le poate varia, în funcţie de situaţie.
"Fiecare specialist se poate orienta în formularea întrebărilor, nu trebuie să fie aceleaşi pentru toţi copiii, important e să fie respectate cele patru criterii", mai spune Aura Stănculescu.
Testul pentru clasa I este alcătuit din 25 de întrebări, iar cel pentru clasa pregătitoare, din 20.
Fără contestaţii
"Nu durează mai mult de zece minute, iar testarea se face în prezenţa unui părinte sau a unui tutore. Copilul nu poate fi evaluat fără acceptul părintelui", precizează Cristian Alexandrescu, şeful Inspectoratului Şcolar General al Municipiului Bucureşti.
Rezultatul evaluării este comunicat în scris a doua zi după testare şi poate fi ridicat de la centrul care a realizat evaluarea, în intervalul orar 16-20.
Conform legii, părinţii nu au dreptul să conte