Trebuie stiut ca astenia de primavara nu este o boala, ci o stare fiziologica si are niste cauze foarte bine definite. In lunile de toamna si iarna, organismul a fost solicitat de variatii de temparatura, umiditate, presiune, vant. In plus, lumina redusa din anotimpul rece influenteaza negativ starea psihica.
Alimentatia din toata aceasta perioada care acopera cam jumatate din an a fost mai saraca in legume si fructe proaspete si mai bogata in grasimi, conservanti si aditivi, specifice alimentelor congelate sau conservate.
Asa ca organismul nu si-a primit cantitatea necesara de vitamine si minerale si rezervele sunt pe sfarsite. Simptomele asteniei de primavara, apatia si lipsa de vlaga, de chef, sunt de fapt un semnal ca organismul are nevoie de hrana noua, proaspata, bogata in nutrienti.
Chiar daca stratul de zapada e inca foarte gros si noptile destul de reci, primavara e pe aproape, o vesteste soarele, ceva mai darnic si mai bland in orele amiezii, asa ca fii cu un pas inaintea asteniei de primavara, fa ce trebuie ca sa te simti bine si sa te poti bucura de magia unui nou inceput.
Laptele si produsele lactate, mai ales iaurtul simplu, preparat in casa, asigura necesarul de calciu. Vitaminele si mineralele se pot procura din fructele si legumele care inca se mai gasesc din belsug pe tarabe si e recomandat sa se consume mai mult crude, sub forma de salata sau sucuri.
Curand, din chiar mustul zapezii vor aparea verdeturile, urzicile, leurda, papadia, stevia, spanacul si nu trebuie evitate. Contin mai ales fier, de care organismul, acum, primavara, are mare nevoie. Din urzici proaspete se prepara un ceai care poate fi baut in loc de apa, pana la doi litri pe zi. Gasesti aceste verdeturi la piata si nici nu sunt foarte scumpe, trebuie sa existe doar dorinta de a le cumpara si consuma.
Pulberea de