Protestele anti-ACTA de astăzi pot fi denumite cu uşurinţă un fiasco. În Bucureşti şi-au anunţat pe Facebook prezenţa aproape 3.200 de persoane. În piaţă, în schimb, povestea a fost diferită.
Manifestaţia din faţa Fântânii din Piaţa Universităţii a început la ora 14. Până la ora 16.30 nu se strânseseră mai mult de 100 de persoane, iar cei care strigau îşi pierdeau ecoul în manifestaţia din faţa Teatrului Naţional, începută acum aproape 40 de zile şi care continuă şi astăzi.
Zmeii virtuali, faţă cu realitatea
Entuziasmaţi pe internet de ameninţarea Acordului Internaţional anti Contrafacere, românii păreau că vor schimba cu totul imaginea lor, ieşind în stradă în număr uriaş. Pe 11 februarie, data primelor proteste, 31.000 de oameni au spus că vor veni. Maximum 2.000 au văzut într-adevăr zăpada şi gerul din faţa Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti. Zmei în mediul virtual, tinerii români nu au avut curajul de a ieşi pentru a-şi striga oful.
Drumul de la un "Join" pe reţelele sociale la o participare reală pare mai greu ca niciodată, iar repetarea aceleiaşi istorii este o povară grea pe spatele celor care au animat revolta împtriva acordului pe reţelele sociale. Astăzi, pentru ei a rămas doar o dezamăgire şi o furie la fel de mare ca discrepanţa dintre furia virtuală şi „mieluşeala" reală.
Piaţa - o imagine dezolantă
„Azi România a dat dovadă că doreşte ACTA. Vă mulţumeşte o declaraţie în care se spune că amână acordul. Nu vă nemulţumeşte faptul că amână şi nu se retrage, nu vă nemulţumeşte faptul că România nu are un punct de vedere vis a vis de acest tratat şi aşteaptă o decizie a Curţii Europene", a declarat Robert Şerban, unul dintre animatorii evenimentelor anti ACTA şi unul din cei care se ocupă de pagina de Facebook „România spune NU ACTA".
La faţa locului, cuvintele lui Robert Şerban sunt mai reale şi mai pregnan