Celebrul trofeu înmânat câştigătorilor Premiilor Oscar are puţin peste 34 de centimetri înălţime şi cântăreşte aproape patru kilograme. Până în prezent au fost oferite 2.809 statuete, iar prima a fost primită de Emil Jannings, desemnat cel mai bun actor pentru două filme, „The Last Command” şi „The Way of All Flesh”, în 1929. Sursa: REUTERS
Statueta reprezintă un cavaler care stă cu o sabie în mână pe o rolă de film cu 5 spiţe, care reprezintă simbolic actorii, regizorii, producătorii, tehnicienii şi scenariştii. Designul acesteia a fost realizat de Cedric Gibbons, directorul artistic al Metro-Goldwyn-Mayer, iar sculptor a fost George Stanley.
Statuetele se fabrică în 3-4 săptămâni, iar din 1982, de producerea celui mai popular trofeu din lume se ocupă compania R.S. Owens din Chicago. În jurul numelui personajului reprezentat de statuetă există şi o legendă: bibliotecarul Academiei Americane de Film, Margaret Herrick, a spus atunci când a văzut statueta aurie că seamănă cu o rudă, respectiv unchiul Oscar.
Numele a fost adoptat oficial în 1939, iar an de an, “unchiul Oscar” va ajunge acolo unde trebuie, şi anume în mâinile celor mai interesanţi, celebri, inovatori, artişti, regizori şi aşa mai departe, cu schimbările şi modificările specifice meandrelor vremurilor.
Pe aripile…covorului roşu
Prima gală a prestigioaselor Premii Oscar s-a desfăşurat pe 16 mai 1929, în perioada în care filmele cu sunet erau o noutate. La prima ediţie au participat doar 270 de persoane, iar fiecare a trebuit să achite o taxă de intrare de 5 dolari! Câştigătorii au fost anunţaţi cu trei luni înainte, iar gala a fost mai mult o ocazie pentru ca actorii să se întâlnească. Primul câştigător al categoriei „Cel mai bun film” a fost producţia “Wings”- singurul film mut care a câştigat un astfel de trofeu.
În următorii ani