Românii vor plăti mai mult pentru energie şi gaze de anul viitor, odată cu începerea liberalizării tarifelor. Astfel, facturile se vor scumpi pentru 7- 7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentând 83 – 86% din total.
CITEŞTE ŞI:
România ar putea ajunge la Curtea de Justiţie dacă nu liberalizează energia şi gazele
FMI a cerut Guvernului un plan clar de privatizare a companiilor de stat şi de liberalizare a pieţei energetice
Companiile din energie şi gaze cer majorarea cu două cifre a preţurilor pentru consumatorii industriali
Preţurile plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protecţie socială.
Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au cerut Guvernului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Tarifele reglementate la electricitate plătite de populaţie urmează să fie eliminate în perioada 2013-1017. De asemenea, anul viitor va începe şi liberalizarea preţului la gazele furnizate populaţiei.
Înainte, Guvernul va stabili categoriile de consumatori care vor fi în situaţia de a nu-şi putea achita facturile. Aceşti consumatori sunt denumiţi consumatori vulnerabili, iar o parte dintre ei vor beneficia de subvenţie de la stat.
Ce înseamnă consumator vulnerabil
"Clientul final aparţinând unei categorii de clienţi casnici care, din motive de vârstă, sănătate sau venituri reduse se află în risc de marginalizare socială şi care, pentru a prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecţie socială de natură financiară şi de alte facilităţi", se arată într-un document guvernamental obţinut de Mediafax.
În România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze naturale. Potrivit documentului, numărul consumatorilor vulnerabili este estimat în