România a înregistrat, anul trecut, un rezultat foarte bun, însă acesta trebuie menţinut prin anumite măsuri ale autorităţilor. Politicile interne trebuie să compenseze dificultăţile pe plan european. Facilităţile fiscale pentru angajarea şomerilor şi pentru munca temporară sunt soluţii folositoare atât firmelor, cât şi la nivel macroeconomic, spun reprezentanţii firmei R&M Audit-Contabilitate, într-un comunicat.
"Deşi România a avut în 2011 un rezultat foarte bun per ansamblu, respectiv o creştere economică de 2,5% faţă de 2010, scăderea –uşoară, dar neaşteptată- a PIB-ului în ultimul trimestru al anului trecut faţă de precedentul arată că surprize neplăcute ar putea să apară şi pe parcursul anului curent, în special în contextul european actual. În consecinţă, firmele româneşti au nevoie de o serie de măsuri pe plan intern, care să le ajute să nu ajungă din nou în dificultăţi similare anilor de criză", a declarat Mirela Şerban, managing partner R&M Audit-Contabilitate.
Potrivit acesteia, acordarea de facilităţi fiscale pentru angajările cu contracte de muncă temporare ar constitui un stimul semnificativ pentru dezvoltarea companiilor, care ar îndrăzni mult mai mult să lanseze diferite proiecte suplimentare prin care să evolueze.
Legile actuale nu conțin facilități fiscale
Legislaţia actuală prevede sistemul muncii prin agent de muncă temporară, dar nu conţine nicio facilitate fiscală specială pentru vreuna dintre părţi. Conform reglementărilor în vigoare, munca temporară este cea prestată de un salariat temporar, care a încheiat un contract de muncă temporară cu un agent de muncă temporară şi care este pus la dispoziţia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea şi conducerea acestuia din urmă.
Durata pe care se poate desfăşura munca temporară este de cel mult 24 de luni sau, în cazul prelungi