Dintre toate legumele existente pe Pamant, despre ciuperci se spune ca ar fi cel mai bun substitut pentru carne. Au gustul si toate celelalte calitati ale carnii, doar ca le lipseste hulitul colesterolul. Spre deosebire de carne, insa, ciupercile sunt mult mai usor de digerat, procesul necesitand un consum mult mai mic de energie din partea organismului.
Ciupercile contin toate vitaminele si mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru o buna functionare in tot timpul anului si nu numai in anumite perioade. Ciupercile sunt bogate in proteine, fier, potasiu, acid folic. Ciupercile contin vitamine precum A, B1, B2, C, D, fier, potasiu, proteine, acid folic si zinc.
Elementele din compozitia ciupercilor sunt foarte necesare organismului. Astfel, potasiul ajuta la scaderea presiunii sangelui, prevenind atacul cerebral, cuprul previne problemele cardiace, zincul regleaza metabolismul, calciul intareste oasele, pe cand fierul previne anemia.
Seleniul previne cancerul si degradarea celulelor din cauza radicalilor liberi si, de asemenea, este bun pentru oase, dinti, par si unghii. Antioxidantii maresc imunitatea organismului si previn infectiile de sezon. Combinatia de proteine, fibre si vitamine din grupul B ajuta metabolismul.
Ideale pentru hipertensivi
Prin combinatia de vitamine, minerale si fibre alimentare, dar mai ales pentru ca nu au colesterol, consumul regulat de ciuperci este ideal pentru diabetici si hipertensivi. Niacina din compozitie ajuta la prevenirea bolii Alzheimer si a altor afectiuni cognitive. In plus, antibioticele naturale pe care le contin pazesc organismul de infectii si ajuta la o vindecare mai rapida a ranilor.
Calugarii si maicutele de la manastiri sunt mari specialisti in utilizarea ciupercilor in locul carnii. Acum, in perioada postului, ciupercile sunt excelente c