Foto: Thinkstock Cine nu a auzit de cortizon, exponentul unui grup larg de substante, naturale si de sinteza, numite glucocorticoizi? Cine nu a auzit de efectele lor diverse si remarcabile? De capacitatea aproape miraculoasa de a indeparta inflamatia si durerea? De rezultatele evidente in cazuri in care alte medicamente raman fara efect? Totuşi, exista la fel de multe perceptii eronate. Nu! Glucocorticoizii nu au efectele steroizilor anabolizanti, nu sunt un leac universal, un panaceu si mai ales nu ar trebui folositi cu usurinta, pentru afectiuni banale, ci doar in cazuri selectionate, in care alte tratamente esueaza si mai ales doar la indicatia si sub supravegherea medicului.
Glucocorticoizii naturali sunt hormoni sintetizati de glanda suprarenala (aceasta mai produce si alte doua tipuri de hormoni - mineralocorticoizi si sexuali). Ei au efecte numeroase si importante in organism. De aceea, folosirea lor a depasit administrarea pură, de substitutie (adica in cazul in care exista o insuficienta suprarenala) si utilizati in doze farmacologice (in doze mult mai mari decat cele prezente in organism) realizeaza numeroase si variate rezultate terapeutice, fiind indicati in afectiuni foarte grave: soc, boli autoimune, colagenoze, boli reumatismale, cancer. Cu toate acestea, cu exceptia insuficientei suprarenale, glucocorticoizii nu vindeca propriu-zis, ci doar amelioreaza simptomele, iar folosirea lor poate avea multiple si periculoase reactii adverse .
Dar care sunt efectele glucocorticoizilor?
Glucocorticoizii au proprietati antiinflamatoare puternice (indiferent de cauza inflamatiei), actiune antialergica, imunosupresoare (de scadere a imunitatii), intervin in metabolismul proteic, lipidic, glucidic si controleaza reactia la stres (intelegand prin stres orice modificare cu care se confrunta organismul). Astfel, sunt indicati in: boli reumat