Preţurile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reaşezări" de 5-7% începând din luna martie, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).
"Scumpirile la energie electrică, energie termică şi gaze naturale ar putea determina reaşezări ale preţurilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reaşezări, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru gândul Dragoş Frumosu, preşedintele FSIA.
El spune că de la începutul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%. "La carne, vânzările în ianuarie şi februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantităţile consumate sunt relativ constante", a explicat Frumosu.
Motivul dublării preţurilor ouălor
Preţul ouălor s-a majorat în ultimele zile, ajungând în pieţele din Capitală să se vândă cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata în urmă cu o săptămână. Motivul are legătură cu acoperirea investiţiilor pentru schimbarea cuştilor în care sunt crescute găinile, o prevedere europeană obligând toţi producătorii din Uniunea Europeană să reducă densitatea păsărilor în cuşti, după cum susţin crescătorii de ouă.
"La poarta fabricii ouăle s-au scumpit recent, ajungând să se vândă cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul îl constituie schimbarea cuştilor pentru găini. În noile cuşti densitatea păsărilor scade cu 25%. De la 1 ianuarie 2012, toţi producătorii europeni sunt obligaţi să schimbe cuştile pentru găini. Ouăle care provin din cuştile vechi nu mai pot fi vândute în coajă. Ele merg la procesare. Ca urmare, oferta de ouă este mai scăzută iar preţul a crescut", a explicat pentru gândul Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR).
(Click pentru a mări)
Sursă infografic:gândul.info ( Corina Vârlan)
Van spune că, în prezent, preţul ouălor din import e