Iranul va accepta de la partenerii săi comerciali plata în aur pentru ţiţei şi produsele petroliere livrate către aceştia, în locul dolarilor, potrivit agenţiei de ştiri de stat de la Teheran.
Decizia vine pe fondul embargoului impus statului islamic de Occident, care îi restrânge accesul la pieţele valutare.
"În schimburile comerciale cu alte ţări, Iranul nu lucrează numai cu dolari, fiecare ţară poate să plătească cu propria sa monedă sau cu aur", a afirmat preşedintele băncii centrale iraniene, Mahmoud Bahmani, adăugând că, spre exemplu, Iranul primeşte din partea Chinei şi a Indiei produse în locul monedelor.
La rândul său, ministrul adjunct de externe al Iranului, Abbas Araghchi, a declarat, citat de agenţia FARS, că ţara sa a găsit metode pentru eliminarea dolarului din schimburile comerciale cu alte state.
Petrolul şi produsele petroliere, pentru care dolarul este monedă de referinţă pe piaţa mondială, reprezintă 80% din valoarea exporturilor Iranului, dar aceas-tă ţară nu poate încasa contravaloarea livrărilor din cauza embargoului bancar instituit împotriva sa de SUA şi UE, care încearcă astfel să convingă Teheranul să renunţe la programul nuclear.
Analiştii sunt de părere că Iranul acceptă aurul în schimbul livrărilor de ţiţei întrucât metalul preţios a fost văzut întotdeauna ca o monedă alternativă. Băncile centrale au cumpărat o cantitate record, de 439,7 tone de aur, anul trecut şi vor continua să-şi consolideze rezervele în 2012, potrivit Consiliului Mondial al Aurului. India şi China sunt cei mai mari consumatori mondiali de aur.
ALINA VASIESCU Iranul va accepta de la partenerii săi comerciali plata în aur pentru ţiţei şi produsele petroliere livrate către aceştia, în locul dolarilor, potrivit agenţiei de ştiri de stat de la Teheran.
Decizia vine pe fondul embargoului impus statului islamic de Occident, care î