Vizionări de documentare, cursuri de prim ajutor, ieşiri în natură, bingo matematic - sunt câteva exemple de activităţi în timpul săptămânii \"Şcoala, altfel\". Sursa: SHUTTERSTOCK
Adevărate şedinţe de "brainstorming" au avut loc în şcoli pentru alegerea acţiunilor pentru săptămâna 2-6 aprilie, în care elevii se întâlnesc cu profesorii şi colegii lor, dar nu fac lecţii, ci activităţi non-formale, în şcoală sau în afara ei.
Elevii vor afla zilele acestea care au fost activităţile aprobate de Inspectoratul şcolar pentru şcoala lor. Peste 100 de propuneri au fost adresate şcolilor de ONGurile din toată ţara.
Spre exemplu, Serviciul de Ajutor Maltez în România va organiza cursuri de prim ajutor în şcoli, în timpul cărora elevii vor învăţa cum să se comporte în situaţii de urgenţă.
Lecţii interactive despre energie
O altă propunere vine din partea Asociaţiei Chance for Life şi se adresează elevilor claselor a IV-a.
"Prin jocuri şi diverse activităţi în clasă, cei mici vor afla despre sursele de energie, despre drumul gazului natural de la extracţie până în locuinţe, despre economia de energie şi utilizarea în siguranţă a gazului natural", precizează Iuliana Dinu, coordonator al proiectului.
Voluntarii de la asociaţia "No abuse" vor merge în şcoli pentru a vorbi cu tinerii despre violenţa domestică, iar discuţiile se vor purta după vizionarea filmului "Angry Man" (distins cu premiul UNICEF în 2010).
Ce vor profesorii şi elevii
Excursiile în natură şi vizitarea muzeelor sunt activităţile pe care le-au propus directorilor de şcoli profesorii cu mai puţină imaginaţie. "Sincer, aş prefera să recuperăm materia din zilele în care nu s-a făcut şcoală şi să fac pregătire suplimentară cu elevii care dau Bacalaureatul", spune Mihai G., un profesor din Capitală care se declară reticent faţă de acest program. S-au dovedit însă creativi e