Vechii învăţaţi chinezi spuneau că organismul nostru funcţionează după un orar precis. În timp, aceştia au alcătuit orarul de funcţionare a organelor interne, demonstrând cu precizie ora la care corpul dirijează energia către fiecare organ în parte.
„Respectând acest grafic, ştim la ce oră trebuie să mâncăm, să ne odihnim sau să ne planificăm activităţile stresante. În acest sens, este foarte important să cunoaştem ce alimente trebuie să mâncăm şi la ce oră, deoarece un aliment este eficient când este consumat la momentul potrivit", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
La micul dejun - suc de portocale
Sucul de portocale, o sursă importantă de vitamina C, se consumă înainte de micul dejun. În cazul persoanelor care se tem de efectele hiperacidităţii, un pahar cu suc de portocale este indicat după un mic dejun alcătuit din lactate (brânză de vaci, caş, caşcaval), cereale sau pâine prăjită cu ulei de măsline.
Aceste alimente reprezintă un excelent pansament gastric, după care porţia de suc de portocale are doar efecte pozitive.
Crudităţile, bune ca aperitive
Salatele de crudităţi, importante surse de apă, de vitamine şi de minerale, conţin puţine calorii şi grăsimii. Consumate la începutul mesei, aceste aperitive mai au un avantaj-sunt săţioase. Pentru a nu spori numărul de calorii, sosul adăugat în aceste salate poate fi preparat din suc de lămâie, din ulei de măsline sau din iaurt degresat.
Pastele făinoase - pentru cină
Şi pastele făinoase sunt alimente săţioase, ce pot fi consumate la cină în loc de pâine sau de cartofi. Deoarece conţin glucide lente sunt săţioase. Pentru a evita efectele nedorite ( un plus de calorii), aceste alimente se asezonează cu sosuri uşoare, preparate din roşii, morcovi sau din ardei gras. Din aceeaşi cauză, pastele