Dacă gătitul se numără printre hobby-urile dumneavoastră, atunci din bucătărie nu trebuie să lipsească ierburile aromatice. Cea mai bună soluţie este să le plantaţi în ghivece. Nu este deloc greu!
Rozmarinul, salvia, cimbrul sau măghiranul sunt doar câteva dintre ierburile aromatice care pot fi plantate în interiorul casei. Mai mult decât atât, pot deveni elemente de decor, dacă le aşezaţi în ghivece sau jardiniere simpatice. Astfel, vă veţi bucura din plin de efectele lor, fie că le folosiţi pentru condimentarea mâncărurilor sau cu scop terapeutic, sub formă de infuzii sau cataplasme.
Ierburile aromatice pot fi obţinute uşor. Aveţi nevoie de seminţe sau butaşi (achiziţionaţi din pieţe sau magazine specializate) şi de un pământ mai nisipos.
Necesar
Plantele aromatice au nevoie de căldură şi soare timp de cel puţin şase-şapte ore pe zi, precum şi de aer proaspăt, motiv pentru care se dezvoltă cel mai bine în grădină sau balcon. Evitaţi zonele întunecoase sau în care se formează frecvent abur, cum ar fi bucătăria. De asemenea, ţineţi cont de faptul că au nevoie de o bună scurgere a apei în exces. Dacă ghivecele nu sunt prevăzute cu găuri, puteţi rezolva această problemă realizând în recipiente o gaură de drenare a apei. Specialiştii recomandă ca plantele aromatice să fie udate cu apă stătută, lăsată 24 de ore într-un vas.
Busuiocul, levănţica, usturoiul sau arpagicul sunt folosite cu succes împotriva dăunătorilor altor plante. Mai exact, e suficient să le păstraţi în apropierea plantelor afectate, pentru ca dăunătorii să dispară.
Înmulţirea ierburilor aromatice
Multe plante, inclusiv oregano, cimbrul, rozmarinul şi salvia, se înmulţesc prin butaşi, adică prin ramuri rupte din plantele mature, care cresc în grădină. Butaşul se obţine astfel: taie o parte lungă de aproximativ 10 cm din vârful ramurii, dă deoparte frunzele din