Justiţie şi curaj, cultură şi valori, taxe, bani şi economie, tradiţie şi viitor - acestea sunt temele anunţate de Noua Republică pentru adunarea naţională convocată pentru sâmbătă. Surpriza de pe lista invitaţilor o constituie Monica Macovei, europarlamentar PDL şi fost ministru al Justiţiei, fapt care a stârnit speculaţii referitor la o posibilă aliere a mişcării cu PDL sau cu Mişcarea Populară, o inţiativă girată de PDL şi menită să adune formaţiuni de dreapta din ţară.
Liderul Noii Republici, Mihail Neamţu, neagă însă o apropiere de PDL. "Exclus!", spune el, tranşant. Neamţu a declarat pentru RL că Monica Macovei va fi prezentă la reuniunea mişcării "în calitate de reprezentantă a societăţii civile", dat fiind mesajul ei puternic împotriva corupţiei. Pe de altă parte, spune Neamţu, Monica Macovei este "o persoană marginalizată de PDL". Liderul Noii Republici precizează că nu a invitat-o pe Macovei în mişcarea pe care o conduce pentru că "nu facem prozelitism politic". Totuşi, explică el, Noua Republică acceptă să se asocieze cu personalităţi din orice partid, câtă vreme acestea au reputaţia că nu sunt corupte. Neamţu îl dă ca exemplu pe Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI şi fost ministru de Finanţe în guvernul PSD condus de Adrian Năstase. "Am putea colabora şi cu Mihai Tănăsescu, dacă ar dori să ni se alăture, sau cu membri ai altor partide care nu sunt compromişi".
Explicând refuzul de a se alia cu PDL, Neamţu dă ca exemplu tarifele preferenţiale practicate de instituţii de stat conduse de membri PDL pentru închirierea unor spaţii. De exemplu, spune el, Fundaţia Creştin-Democrată condusă de prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi, a plătit 800 de euro Bibliotecii Centrale Universitare pentru a organiza o întâlnire cu femeile din PDL, în timp ce tariful pentru Noua Republică a fost 2000 de euro pentru a închiria o sală timp de două