Două state riscă să fie "amendate" de Bruxelles pentru depăşirea ţintelor de deficit bugetar, după ce liderii UE, mai puţin cei din Marea Britanie şi Cehia, au semnat noul pact fiscal.
Elevii indisciplinaţi sunt Spania şi Olanda. Ultimele cifre venite dinspre Olanda arată că ţara care a făcut până acum faţă cu bine crizei are un deficit enorm, scrie "The Guardian". Pentru a nu încălca noile reguli, olandezii vor trebui să facă reduceri de cheltuieli de zeci de miliarde de euro în următorii ani. Iar noul "pact" permite Comisiei Europene să impună sancţiuni semiautomate.
Biroul de statistică olandez a preconizat deficite de 4,5%, 4,1% şi 3,3% pentru următorii trei ani. Coaliţia de guvernare minoritară a premierului Mark Rutte (liberali şi creştin-democraţi) se va afla într-o situaţie extrem de delicată, mai scrie "The Guardian". Pentru a se conforma documentului semnat, guvernul ar trebui să facă tăieri de 15 miliarde de euro până anul viitor, faţă de cele 18 miliarde de tăieri în următorii patru ani, cum promisese în urmă cu şase luni. Olanda a insistat, alături de Germania şi Franţa, pentru reguli fiscale stricte şi austeritate în cazul Greciei.
În Spania, treburile stau şi mai rău. Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a găsit când a ajuns la guvernare un deficit de 8,5%, cu mult peste cele trei procente admise. Guvernul spaniol a recunoscut că îi va fi imposibil să reducă deficitul până la 4,4% anul acesta, aşa cum ar fi trebuit.
Spania a cerut deja Bruxelles-ului un răgaz mai mare pentru a-şi pune finanţele în ordine. De la Haga, nu a venit încă nicio solicitare.
Alte măsuri de austeritate riscă să arunce în aer guvernarea din Olanda
Semnarea pactului aduce coaliţia premierului Mark Rutte în faţa unor negocieri dificile cu partenerii de coaliţie şi cu opoziţia pe marginea tăierilor care ar trebui făcute. Tot mai multe voci di