Zaharul de masa este considerat de mai multi nutritionisti "moartea alba", si asta din cauza faptului ca poate fi responsabil pentru diverse afectiuni cum ar fi diabetul, fiind recomandat un consum cat mai mic posibil de zahar. Piata produselor care pot fi folosite in loc de zahar a devenit insa din ce in ce mai bogata in ultimii ani, continand atat indulcitori naturali, cat si indulcitori artificiali.
Despre cei artificiali deja se stie ca pot fi periculosi, dar mai putin cunoscut este ca si cei naturali pot prezenta dezavantaje, nu doar avantaje.
Potrivit Time, iata cateva alternative naturale la zahar, cu partile lor bune si rele.
1. Zaharul turbinado si sucanatul
Acest tip de zahar se gaseste sub forma de granule mai mari, de un brun-deschis, iar numele vine de la turbinele folosite pentru procesarea lui. Zaharul turbinado este insa produsul care ramane dupa ce impuritatile si melasa, dar si vitaminele si mineralele, au fost extrase din sucul de trestie de zahar.
Sucanatul, care este sucul de trestie de zahar deshidratat, este in schimb mai putin procesat, are o aroma de melasa mai puternica decat zaharul alb rafinat si pastreaza toti nutrientii gasiti in sucul de trestie de zahar, inclusiv fier, calciu, vitamina B6 si potasiu.
Sucanatul contine sucroza (principalul component al zaharului, care ii da dulceata) in proportie cam de 88%, in timp ce zaharul turbinado are aceasta substanta in proportie de 99%, iar zaharul alb in proportie de 99,9%. Toate cele trei tipuri au insa acelasi numar de calorii per lingurita - 15.
2. Nectarul de agave
Acest nectar arata ca mierea, dar are consistenta unui sirop si o aroma mult mai puternica. Este foarte potrivit pentru bauturi reci deoarece nu se intareste sau cristalizeaza in ele si este de 1,4 ori mai dulce decat zaharul, astfel ca