In contextul frecventei cazurilor cu fraude informatice, sfaturile privind utilizarea in siguranta a cardului bancar nu sunt de prisos.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)- Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata a 19 inculpati, dintre care 8 persoane juridice, acuzati de savarsire de infractiuni electronice, au anuntat recent reprezentantii DIICOT.
Mai exact, membrii gruparii procurau datele titularilor de carduri, precum si datele conturilor acestora, care erau utilizate impreuna cu echipamente specifice pentru realizarea de carduri falsificate.
In Bucuresti, trei persoane au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, dupa ce au copiat datele de pe mai multe carduri, prin montarea de dizpozitive speciale pe ATM-uri din Bucuresti si mai multe orase din tara, potrivit reprezentantilor Parchetului General. Pentru pozitionarea corecta a dispozitivelor instalate, inculpatii au folosit un card bancar falsificat.
Cum ne protejam impotriva fraudelor?
Regulile elementare de siguranta indeamna utilizatorii sa semneze cardul imediat ce intra in posesia lui, sa nu divulge nimanui codul PIN, sa distruga copiile chitantelor sau ale oricaror documente care afiseaza numarul cardului si sa verifice firmele catre care se fac plati cu cardul.
Majoritatea emitentilor de carduri stabilesc setari menite sa limiteze abuzul, precum fixarea unei limite privind numarul de operatiuni si nivelul sumelor retrase de la bancomat sau de la ghiseele bancilor.
In plus, bancile dezvolta un sistem de monitorizare a fraudelor cu cardul, constand in supravegherea comportamentului utilizatorului si raportarea activitatilor neobisnuite care au loc pe card. In cazul in care se constata operatiuni suspecte, banca emitenta va