Un program, adresat copiilor între 6 şi 11 ani, având ca temă evoluţia alimentaţiei şi a ustensilelor de bucătărie, a veselei din cele mai vechi timpuri până-n zilele noastre, a început ieri, 6 martie. Programul se desfăşoară în zilele de marţi până vineri, cu câte două grupe, între orele 9,30 şi 11, respectiv 11,30 şi 13. În fiecare grupă sunt cel mult 15 copii, iar participarea este gratuită. „În cadrul programului copiii vor observa obiectele de patrimoniu existente în muzeu. Vom reconstitui vase, ulcioare, oale de lut, le vom picta şi vom învăţa despre utilitatea lor,” povesteşte Hentz Ina, muzeograf la Muzeul de Istorie din Sighişoara. Copiii vor învăţa despre alimentele consumate de oameni în diferite perioade istorice, ajungând până-n zilele noastre. „De asemenea vom face demonstraţii practice şi vom învăţa despre vitamine şi alte lucruri interesante”, a adăugat muzeograful.
Istoria locală, studiată la muzeu
În cadrul aceluiaşi program de educaţie muzeală, tot începând de ieri, de două ori pe săptămână pot participa gratuit, 15-18 elevi pe grupă la lecţii de istorie. Programul de astă dată dedicat elevilor de clasa a IV-a şi a VI-a, care studiază opţional istoria locală, se desfăşoară în zilele de marţi, de la 11 la 12,30 şi vineri de la 12 la 13,30. „Programul este parte a educaţiei nonformale, activitate permanentă a muzeului nostru, şi se află într-un raport de complementaritate cu educaţia formală din şcoală, având ca scop fixarea prin metode agreate de copii a unor informaţii despre sistemul defensiv al cetăţii (ziduri, turnuri de apărare, barbacane, bastioane), despre asedii, legende şi poveşti locale”, spune muzeograful. Elevii vor fi cu siguranţă atraşi de acest program, mai ales că vor modela, vor picta şi vor asista la proiecţii video, potrivit muzeografului Hentz Ina.
Un program, adresat copiilor între 6 şi 11 ani, având ca temă