Decizia Tribunalului Bucuresti de a admite, partial, plangerile formulate de catre un grup de 192 de clienti ai Bancii Comerciale Romane impotriva bancii readuce in discutie problematica relatie banca-client, din perspectiva modului de interpretare a celebrei ordonante a creditelor din 2010.
Daca avocatii acuza bancile de inflexibilitate in relatia cu clientii, reprezentantii institutiilor financiare sustin ca sunt deschisi pentru identificarea de solutii care sa vina in sprijinul clientilor aflati in dificultate, intrucat existenta bancii este conditionata de platile efectuate de clienti.
Instanta a decis, pe 6 martie, eliminarea clauzelor referitoare la comisionul de administrare si comisionul de urmarire riscuri, ambele calculate, pana acum, la valoarea initiala a creditului, si obliga banca sa emita grafice de rambursare, precum si sa restituie sumelor platite nedatorat in baza clauzelor amintite, se precizeaza in dosarul nr.51316/3/2010, Tribunalul Bucuresti.
"S-a demonstrat ca aceste contracte, multiplicate de un milion de ori, contin clauze abuzive, virusi care au tranformat contractele in 'bombe biologice' ce au explodat in curtea fabricantului, in conditiile in care sumele implicate, de ordinul zecilor de milioane de euro, trebuie sa fie provizonate de banci, iar oamenii isi vor recapata increderea in procesele colective.
Sunt absolut convins ca va urma un val de procese colective nu numai impotriva BCR, ci si impotriva altor banci, deoarece aceste comisioane ascunse sunt extrem de raspandite", a spus avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul clientilor, pentru Ziare.com.
Avocatul admite ca aceasta victorie este partiala, intrucat din cinci capete de cerere au fost admise doua. Mai exact s-au considerat a fi abuzive comisionul de administrare si comisionul de monitorizare a riscului si s-a decis eli